ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10. Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ!

Το συνένζυμο Q10 είναι μια λιποδιαλυτή ουσία, ισχυρό αντιοξειδωτικό,
που δρα μόνη της ή σε συνδυασμό με την Βιταμίνη Ε αναστέλλοντας τη δράση επικίνδυνων μορίων, όπως οι γνωστές "ελεύθερες ρίζες" Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα  να το συνθέτει αλλά για την επάρκειά του, απαραίτητη  είναι και η πρόσληψη από την διατροφή.
Οι ελεύθερες ρίζες όταν δημιουργούνται στον οργανισμό μας σε υπέρμετρες ποσότητες (μία κατάσταση που την αποκαλούμε «οξειδωτικό stress»), κυριολεκτικά «επιτίθενται» εναντίον των κυττάρων μας, προκαλώντας οξειδωτικές βλάβες σε χρήσιμα συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, το DNA και η χοληστερόλη. 
Ορισμένες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του οξειδωτικού stress, όπως είναι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στις διοξίνες, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εντατική σωματική και πνευματική άσκηση και κυρίως το καθημερινό άγχος. 
Αυτή η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών, πέραν του ότι συμβάλει στην πρώιμη γήρανση, σχετίζεται με την ανάπτυξη πολλών και μάλιστα σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος, ο καταρράκτης των ματιών, η γεροντική τύφλωση και άλλα. 
Το συνένζυμο Q10 έχει την εκπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνει αυτά τα εχθρικά για την υγεία μας συστατικά, πριν αυτά προλάβουν να βλάψουν τις χρήσιμες ουσίες του οργανισμού μας και να απειλήσουν την κατάσταση της υγείας μας
Επομένως η ενισχυμένη πρόσληψη συνενζύμου Q10, αποδίδει σημαντικές προστατευτικές ικανότητες στον οργανισμό του ανθρώπου, κυρίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες ζωής και συνεπώς όργανα που επιτελούν έντονο έργο όπως είναι η καρδιά, οι μυς και ο εγκέφαλος, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με υψηλότερες ποσότητες συνενζύμου Q10. 
Τα φυσικά αποθέματα Q10 στον οργανισμό μειώνονται με την πάροδο των ετών, γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν την ημερήσια υποστήριξη με κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40.


Τρόφιμα που περιέχουν το συνένζυμο είναι:
η σόγια, ορισμένα είδη ψαριών (σαρδέλα και σκουμπρί), μοσχάρι σε μεγάλες ποσότητες (κυρίως η καρδιά και το συκώτι), χοιρινό και αρνίσιο κρέας, αυγά, κοτόπουλο, ωμά λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα φυστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, τα φρούτα, το αβοκάντο, το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο

Πίνακας ενδεικτικών τροφών και περιεκτικότητας τους σε Q10

ΣΟΓΙΑ 9.2 mg/100 gr
ΣΑΡΔΕΛΕΣ 6.4 mg/100 gr
ΣΚΟΥΜΠΡΙ 4.3 mg/100 gr
ΜΟΣΧΑΡΙ 3.1 mg/100 gr
ΠΥΤΙΡΟΥΧΑ ΔΗΜ/ΚΑ 2.8 mg/100 gr
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.1 mg/100 gr
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 1.7 mg/100 gr
ΣΠΑΝΑΚΙ 1.0 mg/100 gr

 Δοσολογία 
Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 400mg Q10. Δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να καλύψουμε την απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία μόνο από την διατροφή μας. Μία αποτελεσματική λύση είναι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία είναι πλούσια σε Q10.

Πού βοηθάει το συνένζυμο Q10;

  • πρόληψη και ενίσχυση στην θεραπεία των καρδιοπαθειών (θρομβώσεις, αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες, πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας,απαλλάσσει από τους πόνους της στηθάγχης κλπ)  
  • προστατεύει την επιδερμίδα μας από τις ελεύθερες ρίζες και συνεπώς έχει αντιγηραντική δράση, 
  • φέρεται να συμβάλλει κατά των νόσων του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, 
  • ενδεχομένως σταθεροποιεί και τα επίπεδα σακχάρου στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη,
  • επιτάχυνση του μεταβολισμού και των λιπών δηλαδή στο αδυνάτισμα
  • ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • μείωση της κόπωσης
  • βελτίωση  και καλύτερη λειτουργία των μυών
  • ενίσχυση και καλή εγκεφαλική λειτουργία
  • καταπολέμηση της περιοδοντικής νόσου και κυρίως της ουλίτιδας
  • μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνο του στήθους και του προστάτη

Πότε έχουμε έλλειψη Q10 και οι συνέπειες
1.     Σε χρόνια υποσιτισμό, υποθρεψία ή καχεξία
2.     Σε περίπτωση μειωμένης πρόσληψης λόγω λήψης συμπληρωμάτων, μειωμένης βιοσύνθεσης και υπερβολικής χρήσης από το σώμα 
3.     λόγω γήρανσης 
4.     εξαιτίας της μόλυνσης, 
5.     τη λήψη κάποιων φαρμάκων όπως οι στατίνες 
6.     λόγω στρες 

 Συμπερασματικά λοιπόν, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το συνένζυμο για τον οργανισμό μας, αφού με την έλλειψή του, γερνάμε με πιο γοργούς ρυθμούς και πλήττονται πρώτα και κύρια τα μεγαλύτερα όργανα του σώματός μας με όλες τις επακόλουθες συνέπειες....


Πηγές: www.vitamelia.gr
            www. iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις