ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ:Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ!

Αποτέλεσμα εικόνας για γηρανση

Ο όρος "ελεύθερες ρίζες", δεν είναι κάτι άγνωστο για την ιατρική. Για εμάς, τους απλούς ανθρώπους ωστόσο,  που χρόνια τώρα προσπαθούμε με πάμπολλους τρόπους να αποφύγουμε την γήρανση των οργάνων μας και να διατηρηθούμε νέοι, είναι στ'αλήθεια δυο λέξεις εντυπωσιακές. Γιατί με την απουσία ή την παρουσία τους, μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στην ποιότητα και την διάρκεια της ζωής μας....
Οι γνωστές πια ελεύθερες ρίζες,
παράγονται κατά τη διάρκεια των διεργασιών του μεταβολισμού μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου που χρησιμοποιείται για τις βιολογικές καύσεις. Οι ουσίες αυτές αν υπάρξουν στον οργανισμός μας με μέτρο, κάνουν καλό καθώς είναι απαραίτητες σε πάρα πολλές μεταβολικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται μέσα στο σώμα. 

Χρησιμεύουν στο ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώνει μικρόβια και ιούς, που εισβάλλουν στο σώμα μας, χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να διαλύσουμε και να απορροφήσουμε τις τροφές, όπως επίσης δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τους μυς μας ή να κάνουμε κάποια κίνηση. 
Οι ελεύθερες ρίζες ελέγχονται με εξαιρετική ακρίβεια μέσα στο κύτταρο και το σώμα έχει μηχανισμούς για να εμποδίζει τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν.. Υπό κανονικές συνθήκες, μόλις οι ελεύθερες ρίζες επιτελέσουν την αποστολή τους καταστρέφονται από τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού. Καθώς όμως γερνάμε και παράλληλα αλλοιώνουμε ολοένα και περισσότερο το περιβάλλον και τη διατροφή μας, η δυνατότητα του οργανισμού να τις ελέγξει μειώνεται, οι ελεύθερες ρίζες ξεφεύγουν από τον έλεγχο και αρχίζουν να “κομματιάζουν” τα κύτταρα. 
Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς υπερδιέγερσης (π.χ. εξαιτίας του έντονου στρες) όπου παράγονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ελευθέρων ριζών από όσες μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών και της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού και να προκαλείται το οξειδωτικό στρες - φαινόμενο καταστροφικό για τους ιστούς και την υγεία μας, καθώς χιλιάδες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου πολιορκούν τα κύτταρα μας, εισχωρούν στο εσωτερικό τους και καταστρέφουν το DNA τους.
Αυτά τα μόρια «πειρατές» λοιπόν του οργανισμού, που παράγονται από κάθε κύτταρο μέσα στο σώμα μας, κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε μέρα, επιτίθενται σε οποιοδήποτε συστατικό των κυττάρων βρίσκεται κοντά τους.,Πρωτεΐνες, DNA, η ευαίσθητη μεμβράνη που περιβάλλει τα κύτταρα δέχονται συνεχή επίθεση από τις ελεύθερες ρίζες.
Έτσι επιθετικές όπως είναι, προκαλούν ποικίλα προβλήματα όπως αύξηση συχνότητας των καρδιοπαθειών, του καρκίνου, του καταρράκτη, της χρόνιας αρθρίτιδας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της εμφάνισης ρυτίδων και κηλίδων στο δέρμα και γενικότερα της πρόωρης γήρανσης ολόκληρου του οργανισμού μας, όταν η φυσιολογική ικανότητά του να τις εξουδετερώσει δεν επαρκεί. Σε αυτό το σημείο γίνονται αναγκαία τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντάς μας. 

Οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών και προκαλούν οξειδωτικό στρες είναι:

  • ·         Το κάπνισμα
  • ·         Το άγχος
  • ·         Η κακή διατροφή
  • ·         Η περιβαλλοντική ρύπανση (μόλυνση νερού, αέρα)
  • ·         Η ηλιακή (υπεριώδης) ακτινοβολία
  • ·         Τα φάρμακα 
  • ·         Το αλκοόλ
  • ·         Τα χημικά πρόσθετα των τροφών και άλλες τοξικές ουσίες

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας, της ευεξίας και της μακροβιότητας και μια διατάραξη της μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και ασθένειες.

Τί είναι τα αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντας τες σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέτοιες ουσίες είναι οι βιταμίνες A,C και Ε, τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, το Β-καροτένιο, ο ψευδάργυρος, τα διάφορα είδη λικοπενίων και πολλά άλλα. 
Για να καταλάβετε τη δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών στα κύτταρα του οργανισμού μας φανταστείτε ένα μήλο, το οποίο, όταν το κόβετε και εκτίθεται στον αέρα, μαυρίζει. Αν το περιχύσετε με χυμό από πορτοκάλι διατηρεί το χρώμα του χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C που περιέχει ο χυμός.
Ενδεικτικά τροφές με υψηλό αντιοξειδωτικό δείκτη είναι οι εξής:

Βιταμίνη Α:  Αυγό, βούτυρο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, ιχθυέλαια
Βιταμίνη C:  Φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, μανταρίνια), φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, μούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι), σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών)
Β-καροτένιο:  Φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, μανταρίνια), λαχανικά πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος, ντομάτες, και επίσης (σε μικρότερες ποσότητες) βερίκοκα, γλυκοπατάτες , καρπούζι, κολοκύθα
Βιταμίνη Ε  Φυτικά έλαια,(ηλιέλαιο,αραβοσιτέλαιο,βαμβακέλαιο), και κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά ανεπεξέργαστα, σόγια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αυγά
Σελήνιο:  Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί, δημητριακά, σπόροι, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος
Φλαβονοειδή:  Αρακάς, βατόμουρα, εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, κουμ κουάτ, κρεμμύδια, μέλι, μήλα, μπρόκολο, πικρή σοκολάτα, σόγια, σταφύλια, τσάι πράσινο και μαύρο, φασολάκια πράσινα και επίσης στους ανθούς λαχανικών και λουλουδιών και στα φύκια
Ψευδάργυρος:  ∆ημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αυγά
Ανθοκυανίνες:  Γογγύλια, κάρδαμο, κεράσια, κουνουπίδι, κραμβολάχανο, λάχανο κατσαρό, μούρα, μπρόκολο, μύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες
Ελλαγικό οξύ:  Βατόμουρα, κεράσια, σταφύλια, φράουλες
Λυκοπένιο: Ντομάτες (φρέσκες, λιαστές και επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας) και επίσης (λιγότερο) γκρέιπφρουτ, καρπούζι και πιπεριές
Φαινόλες:  Ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, κακάο, κρασί, λιναρόσπορος, μπρόκολο, σκόρδο, σοκολάτα πικρή, τσάι πράσινο.
Συνένζυμο Q10:  η σόγια, σαρδέλα, σκουμπρί, μοσχάρι σε μεγάλες ποσότητες (κυρίως η καρδιά και το συκώτι), χοιρινό και αρνίσιο κρέας, αυγά, κοτόπουλο, ωμά λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα φυστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, τα φρούτα, το αβοκάντο, το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο,
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η κάλυψη των ελλείψεων που παρουσιάζονται με τη χορήγηση βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αμινοξέων στοχευμένα και υπό ιατρική παρακολούθηση μετά από σχετικές εξετάσεις (Ανάλυση Οξειδωτικού Στρες) .
Καθώς οι γνώσεις μας για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού σε μοριακό επίπεδο αυξάνουν, οι ενδείξεις για όλο και πιο φυσική προσέγγιση μέσα από την διατροφή και τον τρόπο ζωής πληθαίνουν.
Προβλήματα που προκύπτουν από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής μπορούν να διορθωθούν ουσιαστικά μόνο μέσα από την αλλαγή αυτού του τρόπου ζωής.

Ξεκινήστε βαθμιδωτά και εισάγεται πιο φυσικές επιλογές στη ζωή σας!



www.bioathens.com
www.nutrilabs.gr
www.holistic-greece.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις