ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α. Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ!!








ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ή ΡΕΤΙΝΟΛΗ

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, ευαίσθητη στο οξυγόνο, την υπεριώδη ακτινοβολία και τα οξέα. Αλλα ονόματά της είναι ρετινόλη και αξηροφθόλη .Καταστρέφεται με το μαγείρεμα κατά περίπου 20-35%  αλλά σε σχέση με άλλες θεωρείται ανθεκτική.. Συγκεκριμένα την βρίσκουμε: 
  1. σαν προσχηματισμένη βιταμίνη Α (Ρετινόλη) από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης πχ. συκώτι και γαλακτοκομικά προϊόντα) 
  2. σαν προβιταμίνη (καροτενοειδή, κυρίως το β-καροτένιο) από τρόφιμα φυτικής προέλευσης(λαχανικά και κάποια φρούτα)

 .
Πώς ακριβώς μας βοηθάει;
  1. Προστατεύει το δέρμα από μολύνσεις, πληγές και κηλίδες
  2. παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των βλεννογόνων, προλαμβάνοντας λοιμώξεις 
  3. τα καροτενοειδή και κυρίως το β-καροτένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  4. ενδείξεις πως το β-καροτένιο έχει και αντικαρκινική δράση, αφού προφυλάσσει τον οργανισμό από την παραγωγή ελευθέρων ριζών
  5. επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης
  6. ωφελεί τα μάτια, τα νύχια, τα μαλλιά, τα δόντια και τα οστά
  7. απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών






Τί προκαλεί η έλλειψή της

  • προβλήματα στην όραση (ξηροφθαλμία κλπ)
  • δυσκολία προσαρμογής της όρασης σε χαμηλό φωτισμό
  • καθυστέρηση της ανάπτυξης του οργανισμού (όπως δόντια, οστά κλπ)
  • δερματικές διαταραχές (ξηροδερμία κλπ.)


Τί προκαλεί η υπερπρόσληψή της
  • μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι, το δέρμα, τα οστά
  • πονοκέφαλους,διάρροιες, διαταραχές της όρασης
  • στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση σε υπερδοσολογία (δεν ισχύει για την προσχηματισμένη μορφή της βιταμίνης, το β-καροτένιο που βρίσκεται σε φυτικής προέλευσης προϊόντα όπως κάποια φρούτα και λαχανικά)


Πού βρίσκεται

Πηγή της βιταμίνης Α είναι:
  1. συκώτι  αρνιού και μοσχαριού, αυγά, γαλακτοκομικά,
  2. αστακός, ξιφίας, χέλι,σκουμπρί, σολωμός, ρέγγα, γαρίδες, σαρδέλες
  3. σκούρα πράσινα λαχανικά (ραδίκια, μαϊντανός,, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολα.σπαράγγια, μπάμιες, πράσινα φασολάκια, αρακάς),
  4. διάφορα φρούτα όπως καρότα,  αντίδια, βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα,  πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα, ανανάς, φράουλες, αχλάδια
  5. ντομάτες, γλυκοπατάτα,κόκκινες πιπεριές,αγγούρι, γιαούρτι, φακές, ρεβίθια, ηλιόσποροι, ελιές, σουσάμι, μανιτάρια, παντζάρια, σόγια, μουρουνέλαιο


Προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη  Βιταμίνης Α:

Βρέφη εώς 12 μηνών.................350 μg (μικρογραμμάρια)

Παιδιά 1-3 ετών........................400 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 11-14 ετών....................600 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 15 ετών +.....................700 μg (μικρογραμμάρια)
Γυναίκες 15 ετών +...................600 μg (μικρογραμμάρια)
Κύηση..................................+100 μg (μικρογραμμάρια)
Θηλασμός.............................+100 μg (μικρογραμμάρια)

Πηγές: www.care.gr
Βιβλίο "Οι τροφές που χαρίζουν Υγεία" του Κώστα Μ
παζαίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις