ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α. Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ!!
Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, ευαίσθητη στο οξυγόνο, την υπεριώδη ακτινοβολία και τα οξέα. Αλλα ονόματά της είναι ρετινόλη και αξηροφθόλη .Καταστρέφεται με το μαγείρεμα κατά περίπου 20-35% αλλά σε σχέση με άλλες θεωρείται ανθεκτική.. Συγκεκριμένα την βρίσκουμε:
- σαν προσχηματισμένη βιταμίνη Α (Ρετινόλη) από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης πχ. συκώτι και γαλακτοκομικά προϊόντα)
- σαν προβιταμίνη (καροτενοειδή, κυρίως το β-καροτένιο) από τρόφιμα φυτικής προέλευσης(λαχανικά και κάποια φρούτα)
.
Πώς ακριβώς μας βοηθάει;
- Προστατεύει το δέρμα από μολύνσεις, πληγές και κηλίδες
- παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των βλεννογόνων, προλαμβάνοντας λοιμώξεις
- τα καροτενοειδή και κυρίως το β-καροτένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
- ενδείξεις πως το β-καροτένιο έχει και αντικαρκινική δράση, αφού προφυλάσσει τον οργανισμό από την παραγωγή ελευθέρων ριζών
- επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης
- ωφελεί τα μάτια, τα νύχια, τα μαλλιά, τα δόντια και τα οστά
- απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών
Τί προκαλεί η έλλειψή της
- προβλήματα στην όραση (ξηροφθαλμία κλπ)
- δυσκολία προσαρμογής της όρασης σε χαμηλό φωτισμό
- καθυστέρηση της ανάπτυξης του οργανισμού (όπως δόντια, οστά κλπ)
- δερματικές διαταραχές (ξηροδερμία κλπ.)
Τί προκαλεί η υπερπρόσληψή της
- μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι, το δέρμα, τα οστά
- πονοκέφαλους,διάρροιες, διαταραχές της όρασης
- στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση σε υπερδοσολογία (δεν ισχύει για την προσχηματισμένη μορφή της βιταμίνης, το β-καροτένιο που βρίσκεται σε φυτικής προέλευσης προϊόντα όπως κάποια φρούτα και λαχανικά)
Πού βρίσκεται
Πηγή της βιταμίνης Α είναι:
- συκώτι αρνιού και μοσχαριού, αυγά, γαλακτοκομικά,
- αστακός, ξιφίας, χέλι,σκουμπρί, σολωμός, ρέγγα, γαρίδες, σαρδέλες
- σκούρα πράσινα λαχανικά (ραδίκια, μαϊντανός,, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολα.σπαράγγια, μπάμιες, πράσινα φασολάκια, αρακάς),
- διάφορα φρούτα όπως καρότα, αντίδια, βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα, ανανάς, φράουλες, αχλάδια
- ντομάτες, γλυκοπατάτα,κόκκινες πιπεριές,αγγούρι, γιαούρτι, φακές, ρεβίθια, ηλιόσποροι, ελιές, σουσάμι, μανιτάρια, παντζάρια, σόγια, μουρουνέλαιο
Προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη Βιταμίνης Α:
Βρέφη εώς 12 μηνών.................350 μg (μικρογραμμάρια)
Παιδιά 1-3 ετών........................400 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 11-14 ετών....................600 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 15 ετών +.....................700 μg (μικρογραμμάρια)
Γυναίκες 15 ετών +...................600 μg (μικρογραμμάρια)
Κύηση..................................+100 μg (μικρογραμμάρια)
Θηλασμός.............................+100 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 11-14 ετών....................600 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 15 ετών +.....................700 μg (μικρογραμμάρια)
Γυναίκες 15 ετών +...................600 μg (μικρογραμμάρια)
Κύηση..................................+100 μg (μικρογραμμάρια)
Θηλασμός.............................+100 μg (μικρογραμμάρια)
Πηγές: www.care.gr
Βιβλίο "Οι τροφές που χαρίζουν Υγεία" του Κώστα Μπαζαίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου