ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ!


Σίγουρα καθημερινά, είστε και εσείς ένας από όλους εμάς που πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων ότι αποφάγια μένουν αχρησιμοποίητα στο πιάτο μας. Όμως τί θα κάνατε αν σας έλεγαν πως και τα υπολείμματα των τροφίμων σας μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν; Ίσως όχι στην ίδια μορφή αλλά με άλλους, διαφορετικούς τρόπους; 
Για να μην προβληματίζεστε λοιπόν, σας παραθέτω μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα υπολείμματα των τροφίμων σας και  που είμαι σίγουρη πως θα βρείτε πολύ χρήσιμη:

  

  • Την φλούδα των πορτοκαλιών ή των λεμονιών κρατήστε τις. Τρίψτε τις και βάλτε σε ταπεράκια και στην κατάψυξη για να χρησιμοποιήσετε ως τρίμμα σε γλυκά όπως κέικ. 
  • Βάλτε τις φλούδες να βράσουν και να σκορπίσουν σ’όλο το σπίτι την μεθυστική μυρωδιά τους, όταν θέλετε να διώξετε μακριά τις ενοχλητικές μυρωδιές 
  • Κρατήστε τις για να γαρνίρετε το κοκτέιλ ή το τσάι σας
  • Χρησιμοποιήστε τις λεμονόκουπες για να καθαρίσετε την λιπαρότητα από πάγκους κουζίνας, τηγάνια, σχάρες ψησίματος, μάτια κουζίνας κλπ.
  • Με τα υπολείμματα του χυμού από πορτοκάλια  ή λεμόνια, μπορείτε να κάνετε επάλειψη στο πρόσωπό σας ή και τα χέρια, αφού οι βιταμίνες τους δίνουν λάμψη και αποχρωματίζουν τις πανάδες και τις κηλίδες. Ξεπλύνετε μετά από λίγο.
  • Με τις ώριμες και λίγο «στραπατσαρισμένες» φράουλες, φτιάξτε μια θαυμάσια μάσκα προσώπου για τόνωση και ενυδάτωση προσθέτοντας λίγο γιαούρτι και μέλι
  • Οι ώριμες μπανάνες που δεν τρώγονται μπορούν να γίνουν επίσης μάσκα προσώπου, προσθέτοντας ελάχιστο γάλα ή λεμόνι
  • Τα κομμάτια του αγγουριού που δεν τρώγονται ή δεν έχουν καλή γεύση, πολτοποιείστε τα και βάλτε το μείγμα λίγη ώρα κάτω από τα μάτια. Θα απαλύνει τις σακούλες και θ’ανακουφίσει τα οιδήματα
  • Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού ή με τις φλούδες της πατάτας.
  • Για να φτιάξετε ζωμούς λαχανικών, μην πετάτε τις φλούδες, τα κοτσάνια, τις ρίζες, τα φύλλα των λαχανικών σας που είναι καλά πλυμένα. Μαζέψτε αρκετά - φυλαγμένα στην κατάψυξη- και έπειτα βράστε τα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά της αρεσκείας σας, αφήνοντας όσο πιο πολύ νερό να εξατμιστεί. Τα πολτοποιείτε και προσθέτετε παραπάνω μπαχαρικά αν χρειαστεί να φτιάξετε και άλλο τη γεύση. Τα φυλάσσετε σε παγοθήκες στην κατάψυξη και κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε σούπα, προσθέτετε1-2 κύβους για γεύση!
  • Τα υπολείμματα του καφέ, θεωρούνται εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά
  • Επίσης μπορείτε να τα βάλετε σ’ένα φλιτζανάκι του καφέ με λίγο ξύδι και να το τοποθετήσετε στο πλάι του ψυγείου σας. Διώχνει τις μυρωδιές αλλά θέλει τακτική ανανέωση
  • Τα υπολείμματα καφέ, μαζί με ελαιόλαδο, κάνουν εξαιρετικό πήλινγκ στο σώμα σας και ιδιαίτερα στα σημεία με κυτταρίτιδα
  • Τα υπολείμματα τσαγιού μπορούν και αυτά να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα για τα φυτά σας αλλά και σαν εντομοαπωθητικά
  • Το ξερό ψωμί μπορείτε να το τρίψετε στο μπλέντερ και να προσθέσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας, ώστε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα σαν τρίμμα στους κεφτέδες
  • Μπορείτε να το κόψετε σε κύβους και να φτιάξετε σπιτικά κρουτόν
  • Να το χρησιμοποιήσετε για σκορδαλιά
  • Το υπόλειμμα του κρασιού, μπορείτε να το κρατήσετε για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα για να σβήνετε το κρέας
  • Αν το κρασί σας δεν πέτυχε και τόσο και μυρίζει "ξύδι"  ε τότε χρησιμοποιήστε το έτσι! Μπορεί να απέτυχε σαν κρασί αλλά σαν ξύδι είναι θαυμάσιο απολυμαντικό τόσο για τα αντικείμενα όσο και για κοψίματα, γδαρσίματα, πληγές, ακόμα και και για άφθες του στόματος όπου σίγουρα είναι πιο ευχάριστες οι γαργάρες με αυτό από τα κάθε λογής φάρμακα του εμπορίου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις