ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΒΟΤΑΝΟΛΑΔΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ; ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!

Σίγουρα αγαπητοί μου φίλοι έχετε και εσείς δει κατά καιρούς, διάφορα λάδια να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά, με διάφορες και ποικίλες ονομασίες. Βαλσαμόλαδο, δαφνέλαιο, λάδι καρύδας, λάδι άρνικας, λάδι αργκάν, λάδι καλέντουλας, λάδι φυκιών και πάει λέγοντας.... Οι ιδιότητές τους πάμπολλες και εντυπωσιακές, μια και υπόσχονται εξαιρετικά -μα πάνω απ'όλα- απόλυτα φυσικά αποτελέσματα. Και είναι ακριβώς έτσι!!!! Μόνο που, για να τ'αγοράσει κανείς, ειδικά αν τα βρει σε καταστήματα τουριστικών περιοχών, στενάζει η τσέπη του και κάθε άλλο παρά οικονομία μπορεί να κάνει. 
Γι'αυτό ωστόσο υπάρχει λύση, αφού ζούμε σ'ένα τόπο ευλογημένο όπου τριγύρω μας φυτρώνουν και ανθίζουν δεκάδες είδη φυτών και λουλουδιών με αξεπέραστες ευεργετικές ιδιότητες που μονάχα οι παλιοί γνώριζαν και εκτιμούσαν (ακόμα και στις ταπεινές μας γλάστρες, αν δεν έχουμε την δυνατότητα να βγούμε στη φύση).
Έτσι, θα δούμε πως εντέλει και εμείς, με ελάχιστες γνώσεις και απόλυτα οικονομικά, μπορούμε να φτιάξουμε τα ίδια ακριβώς λάδια σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες ποσότητες. Για να μην αναφέρω την αποτελεσματικότητά τους που σίγουρα είναι εξαιρετικά πιο αυξημένη, αφού τα λουλούδια μας θα είναι φρέσκα και "γνήσια" με υγιεινά και αποτελεσματικά λάδια. Με αυτό τον τρόπο και το βοτανόλαδό μας θα μοσκοβολάει και με τη χρήση του θα βλέπουμε άμεσα το αποτέλεσμα....Λοιπόν τί λέτε; Ξεκινάμε;


Θα χρειαστείτε:
  1. βότανα ή άνθη αποξηραμένα (εκτός του βαλσαμόχορτου που πρέπει οπωσδήποτε να είναι φρέσκα)
  2. ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και ένα μπουκάλι σκουρόχρωμο 
  3. Κάποιο λάδι που εσείς θα επιλέξετε (το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό, με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ωστόσο έχει την τάση να μυρίζει έντονα και να καλύπτει τις μυρωδιές των φυτών που μαζέψατε, Το ηλιέλαιο, αβοκάντο, χοχόμπα κλπ. είναι ιδανικά σε περιπτώσεις που θέλετε να ευωδιάζει άνθη το λάδι σας και αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε κεραλοιφές, ή γενικότερα σαν λάδι προσώπου....)
Αφού λοιπόν εξασφαλίσετε τα απαραίτητα σύνεργα-που όπως βλέπετε όλοι έχουμε στην κουζίνα μας- δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε την διαδικασία. Και αυτή χωρίζεται κυρίως σε δύο κατηγορίες που είναι οι ευκολότερες και οι πιο οικονομικές

1. Η ψυχρή-κρύα μέθοδος
  • Μαζεύετε τα βότανα ή τα άνθη σας, σε μια βόλτα σας στη φύση (που είναι το καλύτερο γιατί διατηρούν φρέσκες και αυτούσιες τις ιδιότητές τους) ή θα τα βρείτε σε κάποιο μαγαζί με βιολογικά και βοτανικά προϊόντα (εννοείται πως όσο πιο πρόσφατα αποξηραμένο το άνθος ή το βότανο, τόσο περισσότερες ευεργετικές ουσίες θα αφήσει στο λάδι που θα φτιάξετε) 
  • Τα απλώνετε πάνω σε μια εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας και τ'αφήνετε μια μέρα να ξεραθούν, έτσι ώστε να φύγουν όλοι οι χυμοί τους και η τυχόν υγρασία που περικλείουν για να μην ταγγίσουν τα λάδια σας αργότερα
  • Με κάποιο γουδί ή με το χέρι σας, κάντε τα μικρά κομματάκια 
  • τοποθετήστε τα μέσα στο βάζο αφού πρώτα το έχετε βράσει και απολυμάνει με οινόπνευμα εσωτερικά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν βακτήρια και μικρόβια που θα μολύνουν αργότερα το βοτανόλαδό σας
  • γεμίστε το βάζο με το λάδι της αρεσκείας σας έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως τα αποξηραμένα άνθη/βότανα.
  • Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να πάει παντού, σε όλα τα αποξηραμένα άνθη το λαδάκι σας. αλλά ταυτόχρονα να φύγουν και οι φυσαλίδες αέρα που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί μέσα και αργότερα να χαλάσουν το λάδι σας
  •  Κλείστε το βάζο καλά και γράψτε πάνω την ημερομηνία που το φτιάξατε
  • Φυλάξτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για έξι εβδομάδες
  • Μετά την πάροδο των έξι εβδομάδων ανοίγετε και στραγγίξτε το λάδι από τα βότανα μ'ένα τούλι, ώστε να μην μείνει πάνω τους σταγόνα μια και εκεί είναι οι περισσότερες ουσίες που θέλουμε
  • Τοποθετούμε σ'ένα βάζο ή μπουκάλι σκουρόχρωμο κατά προτίμηση και φυλάσσουμε στο ψυγείο όπου κρατάει ένα χρόνο (διαφορετικά, το πολύ έξι μήνες)



2. Η έκθεση στον ήλιο

Είναι λίγο πιο μπελαλίδικη, αλλά σίγουρα κάποιοι από εσάς θα την προτιμήσουν.
  • Και πάλι βάζουμε τα αποξηραμένα άνθη ή βότανα  σε γυάλινο δοχείο που κλείνει πολύ καλά και καλύπτουμε με το λάδι της αρεσκείας μας
  • Ανακινούμε να φύγουν οι φυσαλίδες και να πάει παντού το λαδάκι που έχουμε επιλέξει
  • Αφήνουμε αυτή την φορά σ'ένα σημείο με φως για 3-6 εβδομάδες ή απευθείας στον ήλιο για 2 εβδομάδες.
  • Την πρώτη βδομάδα πρέπει να ανοίγουμε καθημερινά το βάζο και να ελέγχουμε για τυχόν βακτήρια, μύκητες, μούχλα κλπ, να το ανακινούμε και τέλος ν'ανακατέψουμε και πάλι να φύγουν οι φυσαλίδες πριν κλείσουμε το βάζο.
  • Από τη δεύτερη βδομάδα και έπειτα, καθημερινά απλά ανακινούμε το βάζο -κλειστό όπως είναι- και πολύ προσεκτικά, ώστε να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα (σ'αυτή την περίπτωση βάζουμε και πάλι την κουτάλα!) και ελέγχουμε χωρίς ν'ανοίξουμε αν όλα είναι καλά στο χρώμα ή αν έχει πιάσει μούχλα κλπ. Αυτό γίνεται για όσες βδομάδες χρειαστεί (είπαμε 2 αν είναι απευθείας στον ήλιο και 3-6 αν είναι απλά σε φωτεινό σημείο).
  • Αν θέλουμε το λαδάκι μας να είναι πιο δυνατό, μπορούμε να ξαναβάλουμε νέα άνθη ή βότανα στις 2 εβδομάδες πάνω και να αφήσουμε για άλλο τόσο χρόνο, κάνοντας όπως είπαμε, όλες τις παραπάνω ενέργειες, το ανώτερο όμως για 3 φορές μέσα σε έξι εβδομάδες....
  • Αν παρατηρήσουμε πάνω στο καπάκι υγρασία, το σκουπίζουμε οπωσδήποτε!
Και.....καλή σας επιτυχία!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις